Portal Očaravanje

ZBORNIK GRUPE AUTORA - UMREŽENI SNOVI

Zbornik pjesama Umreženi snovi četrdeset autora nastao je kao rezultat natječaja Portala za objavu dobre poezije Očaravanje.

Autori žive i stvaraju na području Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.
U Zborniku se nalaze pjesme uglavnom ljubavne i misaone tematike različitog izričaja i stila, ali snažnog senzibiliteta. Prvi dio knjige sadrži pjesme pisane u rimi, a drugi dio pjesme pisane slobodnim stihom.
Iako se u knjizi nalazi poezija autora koji iza sebe već imaju objavljene zbirke pjesama, u njoj možete čitati i pjesme autora koji ovom knjigom svoja ostvarenja prvi put predstavljaju književnoj javnosti.

Poezija jest očaravanje, a kada očaranost obuzme dušu pjesnika, onda vjerujemo da će Umreženi snovi u svoju mrežu uplesti i dušu čitatelja, podariti joj nešto plemenito i lijepo.

Uredništvo

www.webknjizara.hr
Copyright © 2012. Sva autorska prava pridržana. Nijedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvu obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Knjiga se može naručiti na stranicama web knjižare Redak

15.12.2014.

 

16. Gordana Majdak……………………………….str.84

Neraspakirana

Besmrtna

Opipljivo srce

Privržena svojim prstima

 

Portal  Očaravanje

ZBIRKA PJESAMA

( klik na link )

Druga zajednička zbirka pjesama svjedoči kako mnogi dišu poeziju. U zbirci se nalazi nekoliko mojih pjesama. Velika zahvala Mariji Juračić na nesebičnom angažmanu, ljubavi koju ima u prstima i sve što dotakne pretvara u poeziju.


PredgovorZbirka Lice ljubavi (Izbor ljubavnih pjesama) nastala je kao rezultat objavljenog natječaja Portala za objavu poezije Očaravanje.


Na natječaj su se prijavila sto pedeset dva autora.


Uredništvo je izabralo pjesme šezdeset devet autora. U zbirci se nalaze pjesme ljubavne tematike pisane različitim, osebujnim stilovima. U njoj ćete naći pjesme koje poštuju versifikaciju, koje su pisane u rimi, pjesme pisane slobodnim stihom, pjesme koje po načinu izraza mogu pripadati raznim književnim epohama.


Ono što je zajedničko svim objavljenim pjesmama je izrazita osjećajnost, univerzalnost i ljepota izraza. Ljubav, koja je najdublji ljudski osjećaj, nadahnula je autore da ostvare stihove snažnih emocija, da otkriju različita lica i sve maske ljubavi, njezina raspoloženja, njezinu zaigranost, radosti i tuge.


Ljubavne pjesme su vječne, osjećaj ljubavi je univerzalan, pripada svim narodima i svim vremenima, pokreće ovaj naš čudesni svijet pa vjerujem da će ova zbirka naći put do srca i uma čitatelja.


U prvom se dijelu knjige nalaze pjesme pisane rimom, a u drugom dijelu pjesme pisane slobodnim stihom. Za nastanak ove knjige zahvaljujem svim članovima portala Očaravanje, a posebno Gordani Majdak i Ivici Grgiću.


Marija Juračić 

Kratki opis


Ono što je zajedničko svim objavljenim pjesmama je izrazita osjećajnost, univerzalnost i ljepota izraza. Ljubav, koja je najdublji ljudski osjećaj, nadahnula je autore da ostvare stihove snažnih emocija, da otkriju različita lica i sve maske ljubavi, njezina raspoloženja, njezinu zaigranost, radosti i tuge.


Ljubavne pjesme su vječne, osjećaj ljubavi je univerzalan, pripada svim narodima i svim vremenima, pokreće ovaj naš čudesni svijet pa vjerujem da će ova zbirka naći put do srca i uma čitatelja.


Biografija autora


Koliko virtualan svijet može biti bogat i lijep pokazuje i ova zbirka pjesama šezdeset devet autora koji žive i stvaraju na raznim prostorima; u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Irskoj…. koji svakodnevno žive svoju poeziju i koji u sebi nose nadahnuće i čaroban svijet stihova.

 


 

LICE LJUBAVI

( klik na link ) Zbirka i u crno -bijelom izdanju

Portal Očaravanje

ZBIRKA PJESAMA

( klik na link )


Iako je moj doprinos malen u prvom pokušaju pisanja haiku pjesama, lijepo je bilo sudjelovati i u konačnici postati dio ove zajedničke zbirke. Moja zahvala Mariji Juračić i ostalim autorima uz koje stojim ponosna.


*
Silence


Predgovor


Knjiga Pomaknuti haiku nastala je iz šale, iz poetske igre Portala za objavu i analizu dobre poezije Očaravanje.


Većina autora, od kojih neki iza sebe imaju već niz objavljenih knjiga poezije, nije nikada prije napisala neku haiku pjesmu i pjesme na ovim stranicama predstavljaju njihove prve takve književne pokušaje.


Ove pjesme nisu imale ambiciju biti klasične haiku pjesme istočnjačnog tipa. Za očekivati je da haiku poezija neće u zapadnom svijetu ostati na temeljima koje je u 17. stoljeću postavio budistički svećenik Matsuo Basho koji je živio kao prosjak u poklonjenoj kolibici i koji je pjevao:


Još pjevaš vedro

Moj maleni zrikavče

Već te čeka smrt


Ti stihovi rječito govore da je Basho razmišljao o prolaznosti života i nije ostvario samo sliku nego i misao.


Sadržaj ove zbirke haiku pjesama često ne može izbjeći europski način prezentiranja stvarnosti, uplitanje osjećaja i razmišljanja autora, umetanje tema koje tradicionalno ne spadaju u haiku poeziju, ali one predstavljaju stvaralaštvo koje pomiče zahtjeve tradicije, predstavljaju pokušaj discipliniranja stiha, emocije, predstavljaju haiku s pomakom, prilagođen europskom načinu života koji ipak pokušava poštivati tradiciju.


U svakom trenutku bili smo svjesni da pisati haiku poeziju na hrvatskom jeziku nije lako. Hrvatske su riječi uglavnom duže od japanskih pa pjesnik mora s manje riječi ostvariti kompletnu pjesničku sliku.


Haiku poezija traži disciplinu izraza. Nije dopuštena niti jedna suvišna riječ, niti jedan suvišni slog. Mnogih riječi se autor mora odreći. Nema žrtvovanja oblika u korist smisla ili slike. Autor je prisiljen izabrati bitno, riješiti se nepotrebnih ukrasa, rabiti obične, svakodnevne riječi.


Bit haiku poezije je životnost, a ne ljepota. Haiku nije intelektualan, ne treba logiku, on je impresija, jasna, čista misao.


Pjesme su u knjizi poredane prema autorima bez obzira na tematiku i izraz. Teme pojedinih autora mogu užasnuti haiku čistunce, ali oni moraju shvatiti da je život kompleksan, često neozbiljan, razigran i da je tematika haiku poezije u ovoj knjizi također kompleksna, nepretenciozna i razigrana. Zato smo ovu knjigu i nazvali; Pomaknuti haiku.


Neki autori su napisali niz haiku stihova povezujući ih u emocionalnu i smislenu cjelinu. Knjiga Pomaknuti haiku razveselit će ljubitelje ove vrste poezije, a razonoditi one koji se s tom poezijom susreću prvi put.


Marija Juračić, prof.