BLOG - Lirska proza

...

Posted by blueperlaa on October 19, 2018 at 11:40 PM

„Dodir obnaženih misli“ – nova knjiga Gordane Majdak


U četvrtak, 25. listopada 2018. s početkom u 19 i 30, će u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj br. 5 u Zagrebu, biti predstavljena nova knjiga zagrebačke književnice Gordane Majdak naslova „Dodir obnaženih misli“.


Gordana Majdak je već dobro znano ime na domaćem književnom nebu. Čitalačkoj publici poznata je po zbirci pjesama u prozi „Lauda požudi“ i romanu „Venerina muholovka“, osim toga njene pripovijetke su dobile više domaćih nagrada, između ostalih Nagradu PS-portala za najbolju kratku priču. Gordana za sebe voli reći da je autorica ženskih i ženstvenih tema. Njen karakterističan izraz bi najbolje opisali kao lirsku prozu, kako je to lijepo rekla Marija Juračić za Gordaninu zbirku „Lauda požudi“.

I nova Gordanina knjiga „Dodir obnaženih misli“, kao i druga njena djela, odiše erotikom koja nije sama sebi svrha već prikaz dubokih emocija žene, s velikim „Ž“, što se ne boji svoju intimu podijeliti s čitateljem:


…Danas je dan prepunjen ljubavlju, a noć će biti ispunjena tvojim rukama i mojim glatkim bedrima. Prožimat će nas java. Doživjet ćemo vrhunac. Snovi će malo pričekati dok ne potrošimo uzdahe. …


…Ljubav jest umjetnost, neprocjenjive vrijednosti. Moja ljubav prema tebi nije nečujan glas nutrine, nije nalik pripovijesti zalutalog leptira u želucu i ne može se mjeriti prolaznim užicima. … (Gordana Majdak: Dodir obnaženih misli)


Čitajući „Dodir obnaženih misli“ stalno sam vrtio u sebi glazbu „Dnevnika jedne ljubavi“ i duboki, topli Josipin glas odjekivao je mojom glavom kao da je zajedno sa mnom čitao tekst. Jer ovaj roman je priča o jednoj ljubavi i to onoj sretnoj. Time se Gordana Majdak uhvatila u koštac s još jednim stereotipnim razmišljanjem u književnosti: uz onoga o erotici kao nečemu što se većinom samo ćušne na marginu jer nije vrijedno ozbiljnijeg razmatranja i sa stavom oslonjenim na onu Tolstojevu „Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna, nesretna je na svoj način“, prema čemu bi tema sretne ljubavi bilo nešto o čemu se piše u chick-lit romanima a ne u ozbiljnoj književnosti. Sličnog je mišljenja i Milena Benini, urednica knjige, koja u pogovoru kaže: …stvar je u tome što je ispričati priču o jednoj ljubavi vrlo teško. I zbog toga što oko nje vrebaju zamke kiča i pretjeranosti s jedne i nepotrebne drame s druge strane, ali i zbog toga što, bez obzira na Tolstojeve tvrdnje, sreća nije ništa manje jedinstvena od nesreće. Gordana Majdak shvaća upravo taj, ključni moment svake dobro ispričane priče o ljubavi: svaka je ljubav jedinstvena. …


A Marko Fančović u svom predgovoru piše: Ovo je knjiga za polagano čitanje s uživanjem, poput vođenja ljubavi, ne seksa na brzinu čiji je cilj samo tjelesno olakšanje, već koncentriranog spajanja tijela i duša u krajnjem užitku. Svaki ulomak je poput jednog poljupca razmijenjenog s najdražom osobom, svaki opis osjećaja je poput jednog dodira, svaki osjećaj poput jednog drhtaja u situacijama kad srce brže zakuca a u nutrini nešto zaleprša…“


No, ne bih vam želio previše otkrivati. Na predstavljanju knjige u četvrtak navečer će svi koji dođu imati priliku iz razgovora autorice s urednicom Milenom Benini saznati možda i ono što nije još ni napisano. Večer će dodatno uresiti naša poznata pjesnikinja Maja Šiprak i pisac i grafički designer Darko Dautović čitanjem Gordaninih tekstova te glazbenici Juraj Šargač i Veselin Krstovski. Cijeli događaj će moderirati Krešimir Maligec, inače nakladnik knjige.


Za one koji neće biti u mogućnosti doći na predstavljanje obavijest kako knjigu možete kupiti u Menartovoj multimedijalnoj knjižari u Avenu Mall-u po cijeni 79,00 kn, a uskoro će biti dostupna i u Hoću knjigu te u online dućanu Superknjižara. Svi oni koji namjeravaju posjetiti „Interliber“ moći će je pronaći na štandu „Zagrebačke naklade“.


Za kraj bih samo još želio citirati jednu autoričinu rečenicu iz knjige: Postoji neka čudesna povezanost između autora i čitatelja, neraskidiva veza ako sam vam bila dovoljno bliska dok ste boravili ovdje, držeći moje srce na dlanu.


Vidimo se na predstavljanju.


Aleksandar OlujićCategories: None

Gordana Majdak


Gordana Majdak autorica je ženskih i ženstvenih tema. Do sada je objavila zbirku pjesama u prozi Lauda požudi, roman Venerina muholovka, knjigu lirskih proza Dodir obnaženih misli, kao i brojne pripovijetke od kojih su neke dobile domaće nagrade ili su bile uvrštene u uži izbor. Živi i radi u Zagrebu, gdje trenutno razvija novi roman.

Zagreb : Udruga umjetnika "Vjekoslav Majer", 2013

83 str. ; 21x21 cm

Hrvatska književnost. Pjesništvo.

ISBN 9789536582143

Erotska zbirka poezije "Lauda požudi" Gordane Majdak

Udruga umjetnika Vjekoslav Majer nedavno je objavila i javnosti predstavila poetski prvijenac Gordane Majdak "Lauda požudi". Riječ je o erotskoj proznoj lirici.

Udruga umjetnika “Vjekoslav Majer” nedavno je objavila i javnosi predstavila intrigantnu knjigu poezije Gordane Majdak “Lauda požudi”. Riječ je o autoričinu poetskom prvijencu koji vrlo često progovara i kroz prozne lirske minijature koji su prožeti nesputanim erotičnim doživljajem ljudskih odnosa. Autorica u svojim pjesmama preispituje žensku ulogu u vječnoj borbi sa muškarcima. Knjiga je bila predstavljena u Knjižnici Dugave. (Denis Derk/Večernji list)

Naslov: Venerina muholovka

Autorica: Gordana Majdak

Broj stranica: 254

Nakladnik: REDAK

Godina izdanja: 2015.

ISBN: 978-953-336-262-5

„Venerina muholovka“ nije roman koji mijenja svijet, ali je svakako roman koji otvoreno ruši neke stereotipe koji su ženama dodijelili strogo omeđene društvene i obiteljske uloge. (Marija Juračić, prof.)

Knjiga je bila predstavljena u Knjižnici Dugave.

Divno je kada žena ne odustane od sebe i nakon mnogo loših izbora i emocija koje pune čašu smo do pola, pronađe ljubav prepunu nabujalih strasti, istinskih osjećaja, ljubav koja zacjeljuje i nadahnjuje, koja isijava toplinu, kakvom isijava jedino iskrena priča, a život postaje spontana, dorečena čarolija. Takva ljubav zaslužila je da se o njoj piše i tako joj se omogući besmrtnost. (Krešimir Maligec/ Zagrebačka naklada)

Uvez: Meki uvez

Izdavač: Zagrebačka naklada d.o.o.

Jezik: Hrvatski jezik

Godina izdanja: 2017.

ISBN-13: 9789532522181

Dimenzije: 14x20

Knjiga je bila predstavljena u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, te je dostupna u svim boljim knjižarama.


...

Uzvišen, u krvi moga jastva. Rasplinut, u meni od dragosti koja nas piše. Trajan, u ovojnici moga srca i u njegovoj plamenoj jezgri. Bezvremen, u grimiznim bojama ljubavi. Besmrtan, ovdje i u tamnoljubičastom horizontu biranih riječi s posvetom tebi.

 

Postoje trenuci koji se utiskuju u sjećanje, koji pišu jednu posebnu priču i zarezuju se u srce ispunjeno ljubavlju. Rekla bih da odavno nismo dvije samoće, šutnjom razdvojena tijela, pogledi u prazno. Vrijeme za nas; vrijeme je koje se ne može nikako materijalizirati. Ne potkupljivo je!

Moje vrijeme priljubljuje se uz tvoje što je više nego dovoljno da bih te u potpunosti osjećala. Osobno nemam ništa protiv iščeznem li u tebi, u vremenu koje se nikada više neće ponoviti. Ono što mi je potrebno za uspostavu ravnoteže, upravo je blizina tvog uma, i tijela.

Pisana riječ, tek usputna je stanica. Dodirom se najljepše priča – zar ne?

Volim se pretakati u nedorečenost, prošetati obnažena prostorom koji nije omeđen isključivo čežnjom, biti u potpunosti tvoja u vremenu budnosti. Tada i naoko beznačajne radnje imaju neprocjenjivu vrijednost.

 

Pamtim, i ta jutra napukla od samoće, od pogleda u prazno, od nedodira. Pamtim ih jer su me oblikovala. Usamljenu. Gladnu.

Prisjećam se i tih noći unutar zidova skučenog prostora, tišine u meni, u mnogim zapisima.

***

Izgleda da je umjetnost pronaći put do sebe, nakon bezbroj bespoštednih ugriza samoće.

Stoga ti i jutros obznanjujem koliko te trebam. To ponavljam često, neodgodivo, željno.

Ne želim gutati ili zatomiti za mene značajne riječi. Ne odričem se niti kompozicija raznih životnih mirisa iako moja koža ne miriše na med i mlijeko.

Svejedno znam; svakodnevno me udišeš. I volim što ti pripadaju svi moji mirisi. Nisam, naime, prisiljena na zapešće stavljati obmanjujuću lažnost. Ne moram se zamatati u kašmir, ne stavljam skupocjen ruž na usne; istovremeno skrivajući svoje gorke suze.

I opet naglašavam koliko te trebam, u suton, dok ti se priljubljujem uz stegna jer, uz tebe mogu biti to što jesam. Daješ mi prostora, daješ mi priliku za rast, za život. Razlog više je upravo to što svakodnevno promatraš sva moja lica. Osluškuješ moje srce, gledaš me u oči i vidiš sve ono što drugi nisu vidjeli.

A, ja? Čuvam te i ne sumnjam; jedino može biti lijepo to što slijedi…