BLOG - Lirska proza

...

Posted by blueperlaa on July 1, 2015 at 1:05 AM

Starica veselog osmijehaBiti oduševljena starinama, davno napuštenim kućama i urušenim zdanjima, malim predmetima s patinom prošlosti i svim onim detaljima koji u sebi nose duh prošlosti; za mene osobno ima poseban značaj. Naime, odavno sam naučila da dijamant ne sjaji kada je u prljavim rukama, da se naoko skupocjenim darovima ljubav ne kupuje, jednako kao što znam da su neke stvari neprocjenjive i njihovu vrijednost ne određuje pečat materijalizma, već čista i zdrava emocija, te osjećaj za lijepo iako izvana nema ulašten sjaj i slikovitu privlačnost. Iako, sve ono što na suncu sjaji ne mora nužno biti svjetlucavo i blistavo, kao što nikada neće zasjati prljav obraz dvoličnosti ili shodno tome nikada ono što je u osnovi trulo neće nas slasno nahraniti svojim okusom jer uvijek će se osjećati okus plijesi pod jezikom.


Tako sam potkraj lipnja imala priliku upoznati Njegovu gotovo napuštenu kuću smještenu u srcu skrivenog, talijanskog sela, tik uz samu crkvu čije nas je jutarnje zvono budilo svakog jutra točno u pola sedam. Bilo je to vrijeme buđenja još jednog od mojih zaljubljenih, sretnih dana u zagrljaju voljenog mi čovjeka. Muškarca mojeg doba kojem pripadam upravo sada, dok me osvajao miris potkrovlja pomiješan s mirisom prašine, lavande i osušenih borovih iglica. Budila sam se s pogledom na odškrinute, oštećene škure, znajući da se u njihovoj blizini gordo propinje marljiva, ulična lampa.


Kuća je draga starica još uvijek veselog osmijeha, toplog pogleda na moje bivstvo i dočekala me ponudivši mi dobrodošlicu, gostoprimstvo za dušu i tijelo jer čovjek je sretan tamo gdje stanuje ljubav. Tako se potkraj lipnja u tu staru i oronulu kuću napuklih zidova i klimavih stuba uselila na nekoliko dana ljubav ispričana u našim zadržanim pogledima, utonuću u san nakon šaputanja na jastuku od guščjeg perja, te se budila vesela u svim onim lijepim zamišljajima koji su nekada ovdje stanovali jer znam da smo je na trenutak podsjetili kako je to nekoć bilo dok se u njoj živjelo.


Danas ona miruje i strpljivo nadalje očekuje naš skorašnji povratak, a moje srce je ispunjeno stoljetnim izmaštanim i onim proživljenim, te ispričanim pričama, slikama koje se nadvijaju nad stari i mekan futon u suton, koje bilježe gotovo stogodišnji okviri slika koje su s vremenom izgubile boje i jedna od njih prikazuje nezaboravljene supružnike, upravo one koji su postavili kamen temeljac. Možda je njihova priča nalikovala našoj i možda smo s razlogom dospjeli zajedno ovdje, a ne u neki mondeni hotel, u neko razvikano, raskalašeno turističko odredište gdje je etiketirana svaka usluga kao precijenjena kurva i gdje se serviraju pekmezom punjene kiflice s komadićima stakla.

Gordana Majdak

 

Categories: D&G

Gordana Majdak


Gordana Majdak autorica je ženskih i ženstvenih tema. Do sada je objavila zbirku pjesama u prozi Lauda požudi, roman Venerina muholovka, knjigu lirskih proza Dodir obnaženih misli, kao i brojne pripovijetke od kojih su neke dobile domaće nagrade ili su bile uvrštene u uži izbor. Živi i radi u Zagrebu, gdje trenutno razvija novi roman.

Zagreb : Udruga umjetnika "Vjekoslav Majer", 2013

83 str. ; 21x21 cm

Hrvatska književnost. Pjesništvo.

ISBN 9789536582143

Erotska zbirka poezije "Lauda požudi" Gordane Majdak

Udruga umjetnika Vjekoslav Majer nedavno je objavila i javnosti predstavila poetski prvijenac Gordane Majdak "Lauda požudi". Riječ je o erotskoj proznoj lirici.

Udruga umjetnika “Vjekoslav Majer” nedavno je objavila i javnosi predstavila intrigantnu knjigu poezije Gordane Majdak “Lauda požudi”. Riječ je o autoričinu poetskom prvijencu koji vrlo često progovara i kroz prozne lirske minijature koji su prožeti nesputanim erotičnim doživljajem ljudskih odnosa. Autorica u svojim pjesmama preispituje žensku ulogu u vječnoj borbi sa muškarcima. Knjiga je bila predstavljena u Knjižnici Dugave. (Denis Derk/Večernji list)

Naslov: Venerina muholovka

Autorica: Gordana Majdak

Broj stranica: 254

Nakladnik: REDAK

Godina izdanja: 2015.

ISBN: 978-953-336-262-5

„Venerina muholovka“ nije roman koji mijenja svijet, ali je svakako roman koji otvoreno ruši neke stereotipe koji su ženama dodijelili strogo omeđene društvene i obiteljske uloge. (Marija Juračić, prof.)

Knjiga je bila predstavljena u Knjižnici Dugave.

Divno je kada žena ne odustane od sebe i nakon mnogo loših izbora i emocija koje pune čašu smo do pola, pronađe ljubav prepunu nabujalih strasti, istinskih osjećaja, ljubav koja zacjeljuje i nadahnjuje, koja isijava toplinu, kakvom isijava jedino iskrena priča, a život postaje spontana, dorečena čarolija. Takva ljubav zaslužila je da se o njoj piše i tako joj se omogući besmrtnost. (Krešimir Maligec/ Zagrebačka naklada)

Uvez: Meki uvez

Izdavač: Zagrebačka naklada d.o.o.

Jezik: Hrvatski jezik

Godina izdanja: 2017.

ISBN-13: 9789532522181

Dimenzije: 14x20

Knjiga je bila predstavljena u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, te je dostupna u svim boljim knjižarama.


...

Uzvišen, u krvi moga jastva. Rasplinut, u meni od dragosti koja nas piše. Trajan, u ovojnici moga srca i u njegovoj plamenoj jezgri. Bezvremen, u grimiznim bojama ljubavi. Besmrtan, ovdje i u tamnoljubičastom horizontu biranih riječi s posvetom tebi.

 

Postoje trenuci koji se utiskuju u sjećanje, koji pišu jednu posebnu priču i zarezuju se u srce ispunjeno ljubavlju. Rekla bih da odavno nismo dvije samoće, šutnjom razdvojena tijela, pogledi u prazno. Vrijeme za nas; vrijeme je koje se ne može nikako materijalizirati. Ne potkupljivo je!

Moje vrijeme priljubljuje se uz tvoje što je više nego dovoljno da bih te u potpunosti osjećala. Osobno nemam ništa protiv iščeznem li u tebi, u vremenu koje se nikada više neće ponoviti. Ono što mi je potrebno za uspostavu ravnoteže, upravo je blizina tvog uma, i tijela.

Pisana riječ, tek usputna je stanica. Dodirom se najljepše priča – zar ne?

Volim se pretakati u nedorečenost, prošetati obnažena prostorom koji nije omeđen isključivo čežnjom, biti u potpunosti tvoja u vremenu budnosti. Tada i naoko beznačajne radnje imaju neprocjenjivu vrijednost.

 

Pamtim, i ta jutra napukla od samoće, od pogleda u prazno, od nedodira. Pamtim ih jer su me oblikovala. Usamljenu. Gladnu.

Prisjećam se i tih noći unutar zidova skučenog prostora, tišine u meni, u mnogim zapisima.

***

Izgleda da je umjetnost pronaći put do sebe, nakon bezbroj bespoštednih ugriza samoće.

Stoga ti i jutros obznanjujem koliko te trebam. To ponavljam često, neodgodivo, željno.

Ne želim gutati ili zatomiti za mene značajne riječi. Ne odričem se niti kompozicija raznih životnih mirisa iako moja koža ne miriše na med i mlijeko.

Svejedno znam; svakodnevno me udišeš. I volim što ti pripadaju svi moji mirisi. Nisam, naime, prisiljena na zapešće stavljati obmanjujuću lažnost. Ne moram se zamatati u kašmir, ne stavljam skupocjen ruž na usne; istovremeno skrivajući svoje gorke suze.

I opet naglašavam koliko te trebam, u suton, dok ti se priljubljujem uz stegna jer, uz tebe mogu biti to što jesam. Daješ mi prostora, daješ mi priliku za rast, za život. Razlog više je upravo to što svakodnevno promatraš sva moja lica. Osluškuješ moje srce, gledaš me u oči i vidiš sve ono što drugi nisu vidjeli.

A, ja? Čuvam te i ne sumnjam; jedino može biti lijepo to što slijedi…